Vad svenskarna skulle göra med drömvinsten

Vi går väl alla lite till mans och drömmer om de stora pengarna, och allt roligt vi skulle kunna hitta på om vi kammade hem storvinsten. Historiskt sett har en miljonvinst fört med sig glada utrop som “ny bil!”, “större hus!”, “champagne!” och andra ting som förgyller livet.

När ett undersökningsföretag ställde frågor till en stor grupp svenskar, visade det sig att attityden till en drömvinst på lotto är på väg att  förändras en aning. Självklart finns de där lyxartiklarna kvar i resonemanget, som t.ex. önskan att köpa en bättre bil, eller uppgradera boendet.

Men prylar, om vi får kalla det så, toppar inte längre listan över vad vi helst önskar oss. Om lottoresultatet går i vår favör är det numera högsta prioritet att betala av alla skulder och lån. På en god andraplats kommer det vi svenskar älskar att spendera pengar på.  Vi vill ut och se oss om i världen.

När hälften av de tillfrågade säger dessutom att de skulle vilja bo utanför Sverige i mer än 3 månader per år, och då företrädesvis i något varmare land. Thailand och Gran Canaria ligger därmed bättre till än Island och Alaska i kampen om turistpengarna.

När männen tillfrågades om vad de trodde kvinnorna skulle göra först, svarade 29% att de skulle shoppa. På kvinnornas egen lista kom shopping först på 5:e plats. 1:a på deras lista var att göra en långresa.

Motsvarande fråga ställdes också till kvinnorna, som däremot hade järnkoll på vad grabbarna vill. På listans första plats ligger en ny bil, vilket kvinnorna också gissade.

Men vid sidan om det egna välbefinnandet blir det allt vanligare att vi riktar tankarna ut i världen, till katastrofområden och fattiga länder. Många uppger att de vill hjälpa till genom att skänka pengar till olika hjälporganisationer, eller till och med själva starta upp en verksamhet för att idka välgörenhet.

Och vem vet – nästa gång du rättar lottoraden blir det kanske din tur att börja smida planer?